Monday, February 3, 2014

4th February - World Cancer Day

Counting Down - 1 more day to World Cancer Day, 4th February.This year’s WCD theme is “Debunk the Myths”, and it focuses on Target #5 of the World Cancer Declaration: Dispel damaging myths and misconceptions about cancer. The campaign will center on the following myths and their related truths about cancer:

MITOS: Kita tidak bincang tentang kanser.
HAKIKAT: Walaupun kanser kadang-kala menjadi satu isu yang susah untuk disuarakan secara terbuka di sesetengah masyarakat, namun dengan membincangkan isu ini secara terbuka boleh membantu individu dan masyarakat mengatasi masalah ini dengan lebih baik dan berkesan.

误解:我们无需讨论癌症。


在某些地方,癌症依然是一个禁忌话题。 有些人或许会认为癌症是难以启齿的疾病,但我们必须明白,只有通过坦诚的谈话和交流, 我们才能一起找到有效的办法,协助患者抗癌,进而为社区作出改变。让我们一起打破癌症的迷思MITOS: Kanser tidak mempunyai sebarang tanda-tanda atau gejala.
HAKIKAT: Kebanyakan jenis kanser mempunyai tanda-tanda dan gejala di peringkat awal. Oleh itu pemeriksaan awal untuk mengesan kanser adalah penting dan tidak boleh dipandang remeh.

误解:癌症没有任何迹象或症状。

癌症真的没有任何迹象和征状吗?其实,许多癌症在初期阶段,已经发出警告信号,但许多人都忽略身体的细小变化,而错过了治疗机会。大家必须定时检查身体,一旦身体出现异常症状,就一定要趁早治疗


MITOS : Tiada apa pun yang boleh dilakukan dengan kanser.
HAKIKAT : Satu pertiga daipada kanser yang biasa dihidapi adalah boleh dicegah. Banyak perkara yang boleh dilakukan kepada individu dan masyarakat dengan pendekatan yang betul.

误解:面对癌症我们无能为力。


面对癌症,我们束手无策?其实有很多事情等着我们去支持、帮助和实行!一个真诚的关心,可以改变您身边的患者;一个态度上的转变,可以改变社会对癌症的错误观念。集合大家的力量,我们就可以破除癌症的迷思,积极为患者带来更好的明天


MITOS: Saya tidak ada hak untuk mendapat rawatan kanser.
HAKIKAT: Semua orang mempunyai hak yang sama untuk mendapat rawatan kanser yang tepat dan berkesan tanpa sebarang kesulitan.

误解:我无法获得癌症治疗。


您是否怀疑自己或他人无法获得癌症治疗? 事实上,癌症面前,人人平等。每个人都有权利通过正确的途径得到有效的治疗


Cancer touches everyone, direct or indirectly. 
Click http://www.worldcancerday.org/ for more information. Check out how you can be involved.


No comments: